Valorant Nedir? | İnceleme

Dünyaca ünlü League of Legends oyunu ile online oyun dünyasında ilk sıraya oturan Riot Games geçtiğimiz günlerde yeni bir oyunu piyasaya sürdü.

2019 yılının sonlarına doğru oyunlarını tanıtmaya başlayan Riot Games başlangıçta Project A olarak tanıttığı 'Valorant' isimli oyun kısa süre önce çıkış yaptı. Kapalı beta olarak yayınlanan Valorant'ı uzun süreli incelemelerim sonrasında sizlere anlatıyorum.

Valorant oyunu aslında kendi türünde bir ilk değil, olamaz. CS:GO'a benzediği için oyuncular tarafından çokça eleştirildi. Gerçekten benziyor fakat aralarında çok fark var. Benzer türdeki silah oyunlarından farklı bir proje. Karakterlerin özellikleri ön plana çıktığı ve taktiksel bir şekilde oynadığımız bir silah oyunu. Oyunda League of Legends gibi beş kişilik takımla başlıyorsunuz. Bir takım savunma görevini alırken karşı takımda atak görevini alıyor.

İki takımında oyundaki ilk amacı tabi ki de rakiplerini öldürmek, ekarte etmek. Bunu yaptığınızda oynadığınız turu galip olarak bitiriyorsunuz. Yayınlanan oyundaki mod'da puan kasabilmenin bir diğer yolu da bomba kurmak veya bombayı etkisiz hale getirmek geçiyor. Kısacası atak takımındaysanız  haritada belirli yerlere bombayı kurmanız gerekiyor. Savunma takımındaysanız da  o bombayı etkisiz hale getirmek zorundasınız



League of Rünterra' konumuzu incelemeyi unutmayın!

Oyun turlarının büyük bir kısmı rakibinizi öldürüp o turu kazanmanız üzerine kurulmuş durumda. Ayrıca oyun çok fazla harita takibi ve taktik geliştirmeyi de beaberinde getiriyor. Bomba ve bombanın kurulduğu yerlere daha çok hakim olmamız lazım oyun içinde. Bomba alanlarını iyi takip eden ve taktikleri ile rakiplerini kolayca alt eden bir takım genellikle turun kazananı oluyor. Bombayı kurma ve bozma olayları da bu türden olan diğer oyunlardan biraz farklı durumda. Eğer bombayı kurduğunuz veya imha ettiğiniz anda rakip geldiyse bombayı bırakıp ona doğru oynayabiliyorsunuz. Eğer bombayı kurarken yada imha ederken %50'yi geçtiyseniz tekrar %50 den başlatıyor.

Oyun genellikle shootter dinamiklerine sahip. Taktikleriniz işe yarasa bile bu tür oyunlara alışkınlığınız varsa oyunu alma şansınız da bir o kadar yükseliyor. Oyuna her başladığınızda klasik olarak elinize silah veriliyor ve katlettiğiniz düşmanlardan bomba mekaniklerinden gelen paralar ile bir sonraki turda gelişmiş bir silah alabiliyorsunuz. Eğer başladığınız gibi öldüyseniz diğer oyuna da silah ile devam etmeniz gerekiyor. Eğer ölmezseniz diğer tur daha şanslı olabiliyorsunuz. Kısaca para biriktirirseniz daha iyi bir silaha sahip oluyorsunuz. Eğer oyunda geri kalırsanız diğerleri sizi otomatik silahlarla katlederken siz onları tabanca ile öldürmeye çalışıyorsunuz. Ayrıca takım arkadaşlarınızda fazla miktarda altın varsa size silah alabiliyorlar.


Oyuna başladığınızda seçtiğiniz karakterin tek bir özelliği açık bir şekilde karşınıza geliyor. Diğer karakter özelliklerini silah ve kalkan aldığınız gibi diğer turlarda altın ile alabiliyorsunuz. Oyunda bulunan 'SOVA' isimli karakterin oyuna başlarken E yeteneği açık olarak geliyor. Bu yetenek ile karşınızdaki rakibi görebileceğiniz bir ok misali bir şey fırlatıyor. Bu yetenekler dışında karakterin bir drone yeteneği ve kısa süreli sersemleten şok oku bulunuyor.

Ayrıca bu üç yetenek haricinde League of Legends oyunundaki gibi birde ultinizs bulunmakta. Karakterinizin ultisini açmak içinde 7 skor almanızdan geçiyor. Tur başında biraz dolan ultinizi rakipleri öldürerek veya oyun alanında bulunan küreleri alarak birer kademe yükseltebiliyorsunuz. Hatta 'SAGE' isimli karakter ultisi ile ölen bir arkadaşını kaldırabiliyor. Ulti atışlarınız oyun içinde büyük bir önem taşıyor fakat keramet o ultiyi kullanabilmekten geçiyor. Ultinizi nerede ve nasıl kullanacağınızı bilirseniz oyunda öne geçmeniz garanti oluyor.
Oyun hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz aşağıdaki videoya göz atın!